Pojedinosti o Blogu

19
dec
2017
Posted By: 0Komentar(i)

XVII BALKANSKI MINERALNI KONGRES ZA OBRADU

Od 1. do 3. novembra 2017. godine ANTALIJA -TURKEY “Pyrophyllite – mineral budućnosti za primjenu u poljoprivredi”.

Delegacija AD HARBI posjetila je XVII Kongresni kongres o mineralnoj preradi – koja je započela 1. i završila 3. novembra u Antaliji – TURSKA. Na 3. dan Kongresa naš partner doktorat. Ljubiša Andrić je predstavio naš mineralni pirofilit i njegovu primjenu u poljoprivredi.

Nemetalne mineralne sirovine, kao što je pirofilit (Al2Si4O10 (OH) 2), imaju važnu ulogu u ekonomskom razvoju, bilo kao finalne proizvode ili kao sirovine u proizvodnji u preradi i drugim industrijama. Po dostupnim količinama, pirofilit je jedna od najvažnijih prirodnih nemetalnih mineralnih sirovina u BiH (18.000.000 t). Skoro nema ekonomskih sektora koji ne koriste pirofilit. Drugim riječima, koristi se u većini industrija, uključujući građevinarstvo, poljoprivredu, au posljednje vrijeme sve više u tehnologijama za zaštitu životne sredine. Postojanje potencijalne baze sirovina, pirofilita, u značajnim količinama, pruža opsežne mogućnosti za razvoj proizvodnje sa širokim asortimanom proizvoda.

U skorijoj prošlosti počela je upotreba nekih prirodnih nemetalnih mineralnih sirovina u poboljšanju svojstava degradiranih poljoprivrednih zemljišta u ruralnim područjima, prvenstveno uključujući: krečnjak, zeolit ​​i treset. Međutim, najnovija istraživanja depozita pirofilita sa njihovim prirodnim svojstvima ukazuju na to da se mogu koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji (prehrana, đubriva, zaštita bilja, voće, vinogradarstvo, povrtarstvo, cvjećarstvo, bilje, šumarstvo, proizvodnja staklenika) iu ruralnim područjima :

– poboljšati neke karakteristike degradiranih površina poljoprivrednog zemljišta (meliorativna upotreba) i,

– obnavljanje biogenih i neophodnih mineralnih supstanci potrebnih za biljke (upotreba đubrenja) za uspješan razvoj, rast i maksimalni zadovoljavajući kvalitet prinosa kultiviranih biljaka.

Korišćenje prirodne nemetalne mineralne sirovine (pirofilita) u poljoprivrednoj proizvodnji obezbediće niz pozitivnih efekata:

– razvoj uslova za pokretanje proizvodnje poljoprivrednih biljaka (koja je i osnova za proizvodnju stoke) po principima organske poljoprivrede, što rezultira poljoprivrednim proizvodima visoke biološke (eko) vrijednosti, u potražnji i na našem tržištu i na tržištima razvijenih zemalja;
– postoji realna mogućnost pozitivnog spoljnotrgovinskog bilansa, što stvara uslove za povećanje finansijskih ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju;
– zemlju se oslobađa uvoza određenih sirovina (fosfata) za proizvodnju mineralnih đubriva i uvoza energetskih izvora (prirodnog gasa) za proizvodnju određenih mineralnih đubriva;
– povećava se zaposlenost u eksploataciji pirofilita, namenjenoj poljoprivrednoj proizvodnji;
– racionalno korišćenje površina degradiranog poljoprivrednog zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji;
– pored proizvodnje biološki vrednije (eko) hrane u skladu sa principima organske poljoprivrede, takođe će biti osigurana potpuna zaštita životne sredine.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

EnglishBosnia