INDUSTRIJA

Ovisno o granulaciji, sadržaju pojedinih komponenti i stepenu bjeline pirofilit se primjenjuje u različitim industrijskim granama

U dosadašnjoj eksploataciji na ležištu Parsovići gotov proizvod se koristio u sljedeće grane industrije:

Papirna industrija

Pirofilit je veoma pogodan kao punilo u industriji papira jer poboljšava štamparska svojstva papira, ima dobru moć pokrivanja, povećava opacitet papira, retencija mu je veća nego kod kaolina. Dobro se podnosi sa optičkim bjelilima. Za papirnu industriju se isporučivao pirofilit bijele boje, mikroniziran ispod 33 mikrona. Najveći procenat fine frakcije kreće se u intervalu od 0-5 mikrona (oko 60%).

Industrija zaštite bilja

Zbog svojih izvanrednih svojstava kao nosilac aktivne supstance pirofilit se pokazao kao nezamjenjiva sirovina u izradi sredstava za zaštitu bilja. Ponaša se neutralno te ne prouzrokuje razgrađivanje aktivne supstance. Ima visok stepen relativne vrijednosti prijemčljivosti za raslinje, dobru sipkavost, te dobru biološku aktivnost.

Industrija plastičnih masa

Primjenjuje se osobito u masama iz vitalnih smola i njegovih kopolimera, zahvaljucući svojoj strukturi, veličini čestica i drugim svojstvima. Usljed slabe reaktivnosti i nebubrivosti u vodi, prikladniji je od drugih prirodnih punila, kao što su talk, kaolin, kreda itd. Slična svojstva i prednosti pokazuju i u drugim plastičnim masama

Bitumenska industrija

Pirofilit se koristi kao punilo u bitumenskoj masi, gdje se pokazao kao dobar armirač masa, formira mrežu te produžava vijek starenja mase.

Keramička industrija

Pirofilit zbog niza osobina učestvuje u keramičkoj masi bilo kao osnovna komponenta, bilo samo sa izvjesnim udjelom. Zbog boje palenja koja je do 1100oC bijela a iznad 1100oC svijetlokrem, smanjuje utrošak glazure. Prilikom paljenja ne mijenja volumen, postojan je prema linearnom širenju što utiče na smanjenje rasipanja dimenzija. Onemogućuje napucavanje glazure (haris). Smanjuje poroznost proizvoda i habanje alata za prešanje.

Industrija boja i lakova

Bjelina, veličina čestica, visoka pokrivna moć, kapacitet apsorpcije ulja i rastvorljivost kiseline su glavni kriterijumi za odabir pirofilita kao punila za proizvodnju boja i lakova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

EnglishBosnia